Hi,

Wist je dat je 3 systemen tot je beschikking hebt om je emoties te regelen? En dat dit heel belangrijke informatie is als je al lange tijd veel stress voelt?

Ik noem ze kort. Er is het:

  • Gevaarsysteem – dit staat in het teken van zelfbescherming,  zet je supersnel aan tot reactie van vechten, vluchten of bevriezen
  • Jaagsysteem – dit zorgt voor energie, gedrevenheid, opgewonden zijn
  • Kalmeringssysteem – dit geeft je het gevoel van tevreden, veilig en verbonden zijn.

Het gevaar- en jaagsysteem zorgen voor stress. Het kalmeringssysteem voor rust.

We hebben alle drie de systemen nodig in ons leven. We zouden verongelukken in het verkeer, verhongeren, minder presteren, uitgeput raken, ongelukkig en eenzaam zijn.

Natuurlijk is dit maar een stukje theorie in een notendop. Er zit een wereld van wetenschappelijk onderzoek achter. Maar kennis van het bestaan van deze 3 systemen en dat het kalmeringssysteem zorgt voor rust is belangrijke basiskennis.

Ik geef je hier een oefening mee, die je zelf kunt doen. Deze oefening laat je bewust worden en je zet de eerste stap op weg naar herstel.

Oefening
Ga wandelen en neem pen en papier mee. Wandel de eerste 10 minuten rustig, vertraag. Voel je voeten, hoe je lichaam beweegt bij elke stap. Voel de wind of zon op je huid. Luister daarna naar de geluiden om je heen, ruik de natuur, kijk om je heen alsof je het voor het eerst ziet.

Pak nu je pen en papier. Teken jouw 3 systemen als cirkels zoals je ze nu ervaart. Wat valt je op aan de verhoudingen? Welke is groter, kleiner? Wat realiseer je je nu? Alles is goed.

Teken vervolgens jouw 3 systemen als cirkels zoals je ze zou willen.

Ga nu zitten, adem rustig en maak contact met je gevoel van willen, verlangen, in je hart. Wat heb je nodig aan zorg en kalmeringen, wat zou je jezelf gunnen? Wat ga je vandaag en morgen doen om hier meer ruimte aan te geven? En de komende 3 weken? Begin klein.

Schrijf je liefdevolle acties op, voer ze uit. Leg het briefje op een plek neer die je dagelijks meerdere keren bezoekt, als steuntje in de rug. Gun jezelf deze mooie momenten.

Zelf verder
In de komende weken ga ik dieper in op de systemen, leer je hoe je de signalen herkent en geef ik je steeds een oefening. Zo kun je stap voor stap zelf werken aan je gezondheid.

Liever samen verder
Omdat je nu constant stress ervaart, inmiddels al signalen krijgt van je brein en lichaam dat het nu echt tijd is! Bel mij voor een telefonische afspraak, gratis. We bespreken als eerste jouw stresslijn en ik geef je 2 waardevolle tips waarmee je direct aan de slag kunt.
Mijn telefoonnummer is 0629507794. Ik spreek je graag.

Met warme wandelgroeten, Ingeborg