Wandelcoaching hoeft niet alleen over loopbaanvragen te gaan. Werk en prive lopen snel door elkaar heen. Zo ook bij Anja. Tijdens de tweede wandeling vertelt ze dat ze buikpijn heeft van de relatie met haar zoon. Hij is gestopt met zijn studie en gaat in september starten met een andere studie. Tot die tijd is hij thuis. Ze vindt dat hij aan het werk moet en zijn dagen nuttig moet vullen. Dat wil hij ook maar op zijn eigen voorwaarden en tempo. Uren zit hij te gamen, slaapt uit. Pas na vele woorden van haar kant gaat hij op zoek naar werk. Ze ergert zich dood, heeft constant woorden met hem en de sfeer in huis is om te snijden. Deze situatie blokkeert haar volledig.

Wat zegt de boom?

Ik vraag haar om intuïtief een boom te kiezen. Ze kiest een boom uit die schuin staat. Ik vraag haar de boom te beschrijven. Alleen in de top zitten bladeren, de stam is gebogen, de boom staat schuin in de grond, de boom heeft aan 1 kant meer takken, deze takken zijn kaal en prikkerig, de schors is op sommige plekken losgelaten, de boom is lager dan de bomen er om heen.

Wat zeggen deze onderdelen over de situatie met haar zoon? Ze grapt dat ze meer achterover wil leunen, net als deze boom. Wat zou dat heerlijk zijn! Ze wil loslaten zonder te vallen, van een afstandje kijken, in balans zijn, ademhalen, weer lachen. Dan wordt ze serieus: Dat wil ze echt. Ze wil hem een maand de tijd geven om zelf werk te vinden en zijn leven in te richten. Hij kan natuurlijk altijd haar advies en hulp inroepen, maar ze laat het initiatief bij hem. Het is een prima jongen, met een hart van goud, de nieuwe studierichting past hem veel beter. In die maand kan zij haar focus weer richten op haar zoektocht naar wat ze nu echt wil in haar werk. Ze wil gaan wandelen. Misschien gaat haar zoon een keertje mee.
Ze maakt een foto van de boom als herinnering en steun in de rug.

Proloog

Een week later belt Anja mij op. Wat denk je? Ze ziet in dat ze te veel op de huid van haar zoon zat, hij daardoor in opstand kwam en tegendraads ging reageren. Ze heeft hem een maand de tijd gegeven en heeft letterlijk 3 stappen achteruit gezet. Nu is er ruimte voor iedereen, ook voor haar zus. Ze heeft een leuke band met haar zoon. Ze gaf hem deze week advies en hij reageerde daar heel positief op. Wat een bijzondere ontwikkeling!

Gratis advies

Wil jij ook eens van gedachten wisselen over een lastige (werk)situatie? Misschien heb je een collega waar je beter mee wilt samenwerken? Ik bied je een gratis gesprek aan van 20 minuten, waarin ik je zeker 2 waardevolle adviezen zal geven. Meld je nu aan door hier te klikken en we spreken elkaar snel.