Ik heb mijn zomervakantie al weer achter de rug. Heerlijk toerist in eigen land. Wat geniet ik toch van het leven in onze tent, op de camping. Geen huishouden, nou ja de dagelijkse afwas en 10 halen met de bezem 😊. Geen haast, alles op de fiets of met de benenwagen.

Stiekem heb ik wel af en toe op mijn telefoon gekeken en gereageerd op berichtjes. Of zelf een berichtje geplaatst. Ik kon het niet laten. Ook heb ik veel gelezen, vooral in het tijdschrift Psychologie Magazine. Daar stond een interessant artikel in over vermoeidheid die ontstaat als je veel taken tegelijkertijd doet. Daar wil ik je vandaag in meenemen en je natuurlijk een TIP geven die echt helpt.

Fabel

Het is een fabel dat wij als mens twee dingen tegelijk kunnen doen. Zo werkt het helemaal niet in onze hersenen. Die schakelen heel snel heen en weer. Dat gebeurt ook als we aan het werk zijn en constant afgeleid worden. Door telefoon, praten van collega’s, appjes, mailtjes, Facebook-berichtjes etc. Super vermoeiend.

Mijn man beaamt dat. Ook hij is zo’n multi-tasker en is daar supertrots op. Hij kan alle ballen hooghouden! Maar aan het einde van de dag heeft hij al zijn energie verbruikt. Hij wordt constant afgeleid. Door pratende collega’s: hij luistert toch met 1 oor naar wat ze zeggen. Door dringende telefoontjes van klanten en leveranciers, die echt meteen beantwoord moeten worden. Door appjes van dezelfde mensen, als hij toch een keer niet opneemt. Ook hoort hij een piepje als er een nieuw mailtje binnenkomt. Toch snel even kijken………….

Tip – dagelijks 2 x 45 minuten werken in stilte

In het artikel stond de TIP om elke dag 2 blokken van 45 minuten te nemen, waarbij je alle piepjes, telefoontjes, pratende collega’s ‘uit zet’ en je je alleen concentreert op een belangrijke taak die je die dag uit moet voeren of die voor jou belangrijk is.

Lees over urgent & belangrijk een eerder artikel uit mijn koker. Klik hier.  

Daarna ben je weer voor alles en iedereen bereikbaar. Je slaat zo twee vliegen in één klap: je hebt goed gewerkt en hopelijk een flinke stap voorwaarts gezet. Je hebt je hersenen optimaal benut zonder al te veel energie te verliezen.

Ga na deze 45 minuten even staan, koffie halen voor je collega’s, kort babbeltje maken. Ontspan en beweeg. Zet alles weer aan en kijk wat je als eerste weer wilt oppakken.

Doe zo’n blok die dag nog een keer.

Energie & Voldoening

Vertel je collega’s wat je doet en waarom. Zo krijg je steun. Houd dit patroon elke werkdag vol. Dat is nog wel het moeilijkste, maar je zult echt merken dat je weer voortgang maakt in taken die belangrijk zijn. Dat geeft je voldoening. Net zo belangrijk: je zult met meer energie thuiskomen dan voorheen. Je hersenen zijn je dankbaar.

Gratis advies

Wil je met een deskundige over je werksituatie praten? Dat kan met mij, in een telefonisch adviesgesprek. Ik geef je zeker twee waardevolle adviezen, waar je mee aan de slag kunt. Interesse? Meld je dan hier aan en we spreken elkaar snel.