Vrijdagavond was ik met mijn man naar het prachtige Concertgebouw in Amsterdam. Professor Erik Scherder en Jan Vayne gaven daar het college Science Meets Music. Ik ben een groot fan van Erik Scherder. De manier waarop hij de wetenschap over hersenen weet te vertalen naar gewone mensentaal en het enthousiasme waarmee hij dat brengt, inspireert mij.

Het Brein
Het college gaat o.a. over hoe luisteren, zingen en een instrument bespelen de hersenen verandert en het brein actief houdt. Als voorbeeld noemt hij patiënten met Alzheimer. Een studie van de hersenen van deze patiënten laat zien dat een bepaald gebied in de hersenen heel lang in tact blijft en door bekende muziek geactiveerd wordt. Een koor van Alzheimerpatiënten onderstreepte dit door prachtig enkele bekende liedjes te zingen.

Je Prefrontale Cortex
Maar nu terug naar de titel van dit artikel. Wanneer wij onze gedachten wat tot rust laten komen en minder nadenken, dan komt onze prefrontale cortex in actie. Onze prefrontale cortex heeft een zeer gunstig effect op onze angsten. Het remt het gebied waar angst ontstaat, onze amygdala, ofwel onze amandelkern. Mediteren of mindfulness verbeteren onze angstbeleving. We worden rustiger, minder gestrest.

Maar ’s nachts, in onze slaap, komt onze prefrontale cortex tot rust. Dan ligt onze amygdala ‘open’, zonder bescherming als het ware. En word je dan wakker, dan lijken je zorgen erger. Je piekert en peinst, zonder oplossingen te vinden. Herken je dat?

Meditatie helpt
Meditatie helpt stress en depressies te verminderen. Start met elke dag 5 minuten mediteren. En bouw dit uit naar 10 minuten. Kijk in welk dagelijks ritueel je dit kunt inbouwen. Ik mediteer bijvoorbeeld elke ochtend voordat ik naar beneden ga en de werkdag voor mij begint.

Maar wat helpt jou ’s nachts? Als je al wakker bent. Je begrijpt nu hoe je hersenen werken. Ik doe dan een luisterboek in mijn oor. Niet te moeilijk onderwerp, fijne stem. Dat leidt mij af van mijn gedachten.

Weltrusten.

Liefs, Ingeborg


P.S. Kom je vrijdagmiddag 8 maart naar mijn workshop Ont-Moeten In De Natuur? Je ontspant en ontdekt hoe je overdag nieuwe energie kunt bijtanken. Niet voldoende opladen is volgens bedrijfsarts Willem van Reenen de belangrijkste oorzaak van uitputting. Hij adviseert op zoek te gaan naar de oorzaak van jouw uitputting. Hoe laad je jezelf gedurende de dag weer op? Wat geeft jou meer energie dan je had?
Nuttig, nodig, zin in? Je vindt HIER meer informatie.