Zingeving: wat een moeilijk begrip vind ik dat. We praten er over, we zoeken het, in het werk en in het leven. Waar doe ik het allemaal voor, hoorde ik laatst nog iemand zuchten.

Maslov
Aan het begin van mijn loopbaan leerde is over de piramide van Maslov. Volgens hem zoeken mensen eerst naar voedsel, onderdak en veiligheid, waarna de behoefte ontstaat aan sociale contacten en zingeving.
Deze theorie leeft nog steeds. Mijn generatie in Nederland heeft voedsel, onderdak en veiligheid. We leven hier in vrede en hebben het goed. Sociale contacten volop. Dus komt nu de vraag over zingeving om de hoek kijken: wat geeft mijn leven zin? Wat is het doel van mijn leven? Als deze behoefte onvervuld blijft, wordt het leven al snel zinloos, doelloos, futloos. Geen fijn vooruitzicht, dus blijven we zoeken.

En zo is het ook op het werk: zinvolle taken geven arbeidsvreugde en werkplezier. Dat komt omdat je werkzaamheden dan iets toevoegen en van betekenis zijn. Ervaar je je werk als zinloos, dan ontstaan allerlei negatieve emoties.

Inspiratie
Vorige week was ik bij een inspiratiedag over ZIN. Wat heeft ZIN? Met hulp van het Zin!Model hebben we deze o zo belangrijke levensvraag uitgeplozen. Het antwoord is natuurlijk voor iedereen anders. Ik neem je mee in mijn ervaringen die dag. Je kunt meedoen door nu pen en papier te pakken en voor jezelf deze vragen te beantwoorden, te ontdekken waar jouw zingeving ligt.

Het eerste thema is Toewijding: wat vind ik echt belangrijk? Wat wil ik veranderen in de wereld? Wat vind ik pijnlijk? Waar ben ik altijd voor te porren? Welke stukken lees ik graag in de krant? Waar gaan boeken over die ik graag lees?

Wat ik pijnlijk vind is dat zo veel mensen een burn-out hebben en ongelukkig zijn op hun werk. Ik zou willen dat iedereen werk doet dat hij of zij leuk vindt, bij hem past, energie geeft, voor gewaardeerd wordt.
Ik lees veel artikelen en boeken over coachen, organisatieveranderingen, management, veranderen van gedrag.
Ook loop ik warm voor versimpelen en minder consumeren. Ik heb hierover een artikel geschreven. Klik HIER om die straks te lezen.
Ik ben altijd te porren voor een diepgaand gesprek, waar ik luister, leer en doorvraag.

Tweede thema is Talent:  wat kan ik allemaal goed? Wat zijn dingen die mij super makkelijk af gaan? Wat van deze talenten vind ik ook echt leuk?

Aha, ik kan heel goed zorgen voor anderen, maar vind dat vaak helemaal niet leuk. Gelukkig is coachen niet zorgen voor de ander, maar begeleiden, inzichten geven door goede vragen te stellen, kritisch zijn, stimuleren. Ik moet dus echt opletten die ‘zorg’grens niet over te steken.
Ik ben rustig, betrouwbaar, zorgzaam, energiek, kan goed luisteren, coördineren, initiëren, ben heel leergierig, kan goed relaties vormen, denk oplossings- en toekomstgericht.

Derde thema is Toegevoegde Waarde: welke problemen en uitdagingen zie ik in de wereld, bijvoorbeeld bij mensen, organisaties, milieu, waarbij ik zou kunnen bijdragen aan een oplossing?

Daar zit voor mij een punt van groei: de toegevoegde waarde van mijn coaching is nog niet duidelijk genoeg. Wat levert mijn coaching de klant en organisatie op? Ik merk dat ik direct in de weerstand schiet: al die mooie, over de top woorden die anderen gebruiken en beloften die anderen doen. Dat past helemaal niet bij mij. Ik ben bescheiden, misschien te bescheiden. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is zo’n uitspraak waar ik mee ben opgegroeid.
Mijn uitdaging zit in het helder krijgen van resultaten, zonder al die mooie praatjes. En het geloof dat ik echt toegevoegde waarde heb.
Ik ben super blij met dit mooie inzicht!

En jij?
Heb jij al een eerste inzicht? Wat houd jou tegen? Ben je klaar voor een gratis persoonlijke coachsessie met mij? Ik help je ontdekken wat je echt wilt en je krijgt zeker 2 mooie adviezen van mij die je op weg helpen naar jouw ZIN!

Meld je dan HIER aan. Ik neem direct contact met je op om een belafspraak te maken.

Liefs, Ingeborg

P.S. Kom je naar mijn feestje op 2 maart? De première van de super leerzame workshop Ont-Moeten in de natuur. Ik trakteer.  Ik heb nog 2 plekken vrij, dus meld je snel aan. Vol=Vol.

Je gaat wandelen, genieten, ontspannen en leren wat jouw persoonlijke energiegevers zijn en hoe je die kunt gebruiken. Zodat je met meer plezier leeft en werkt.

Wandel je mee? Meld je dan HIER aan.