Tijd nemen voor jezelf. Ik denk dat jij ook wel eens het gevoel hebt niet genoeg tijd te besteden aan je verlangens, doelen, dierbaren, overdenkingen. We zijn onrustig, moeten veel, altijd op weg naar iets nieuws, anders, een prikkel.

Zo ben ik ook opgevoed in de jaren 70. Hard werken, dan bereik je veel. Financieel zelfstandig zijn door goede schoolprestaties. Een vaste baan. Ik weet nog dat ik na 3 jaar mijn eerste baan bij een gemeente ging opzeggen. Mijn vader riep: Dat doe je toch niet, daar heb je een baan voor het leven!

Ik wandel regelmatig met Piet*. Hij werkt hard, sport, doet leuke dingen met vrienden en familie. Toch knaagt het bij hem: Doe ik wel de dingen die er toe doen? Wat wil ik echt?

Goed dat hij heeft geluisterd naar zijn gevoel en actie heeft ondernomen hieraan te willen werken. Maar wat gebeurt er in het dagelijks leven? Hij is heel veel aan het werk, problemen oplossen, verplichtingen nakomen en de weken vliegen voorbij. Als hij dan weer met mij wandelt, stelt hij vast dat hij eigenlijk geen prioriteit geeft aan zijn eigen geluk. Project IK noem ik dat.

We praten opnieuw over het doel dat hij met zijn coaching wil bereiken en wat hem tegenhoudt dit doel te bereiken. Rationeel weet hij het wel, toch doet hij het niet, verdomme. Ik zie dat hij kleiner wordt, naar zijn voeten kijkt en verwoede pogingen doet zijn woede te onderdrukken. Ik nodig hem uit zijn emotie te laten komen, het mag er zijn. We wandelen rustig verder en ik ben stil.

Wist je dat het onderdrukken van een emotie het op den duur alleen maar erger maakt? Zo’n plaatje van verwoed een deksel op een put houden…………… Laat de emotie maar komen, adem een paar keer goed in en uit. Zet je voeten stevig op de grond.

Ik vraag hem iets in de natuur om hem heen te kiezen dat staat voor dat wat hem tegenhoudt. Hij kiest een klimplant om een boom. Ik vraag hem die klimplant en boom te beschrijven. Dan vraag ik hem om zich heen te kijken en een symbool in de natuur te kiezen dat staat voor zijn verlangen. Dat lukt hem direct: de vlinders om ons heen. We praten verder over de vlinders, hoe zij eruit zien, wat ze doen, hoe ze leven. Wat zeggen deze kenmerken over jouw vraag? Ontpoppen, fladderen, bewegen, kleurrijk, nieuwsgierig, van bloem naar bloem vliegen, ze leven niet zo lang dus enige haast is geboden.

Hij voelt de urgentie om te ontpoppen, in beweging te komen, zichzelf niet straffen, een prachtig inzicht, ik krijg het er warm van. Hij voelt dat er iets bij hem in beweging is veranderd, hij gaat er even van genieten.

Kun je mijn hulp gebruiken om je verlangen nu echt te gaan leven? Ik denk graag met je mee. Je kunt vrijblijvend contact met mij opnemen door mij een mailtje te sturen (ingeborg@natuurlijkwandelcoaching.com). Ik geef je zeker 2 waardevolle tips in ons telefoongesprek.

Ik spreek je graag, Ingeborg

*Piet is een verzonnen naam