In de kerstvakantie heb ik op Netflix de indringende documentaire ‘Minimalism: A documentary about the importing things’ gezien, waarin meer is minder centraal staat. En de vraag: Wat maakt mij gelukkig? Je volgt Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, die 10 maanden lang door Amerika reizen om hun boodschap te vertellen: materialisme maakt niet gelukkig.

Ik ben ontzettend geschrokken van de beelden van drommen mensen op Black Friday, die een winkel binnenstormen om koopjes te scoren. Ik kreeg misplaatste schaamte, echt. Dat heeft mij erg aan het denken gezet. Wat koop ik allemaal, zonder er goed over na te denken of ik het echt wel nodig heb?

Met daarbij de beelden van de spullen die allemaal op onze Waddeneilanden zijn aangespoeld dit weekend……… Hebben we dat echt allemaal nodig? Ik denk van niet.

Verander de wereld, begin bij jezelf. Dit weekend heb ik bij alles wat ik wilde kopen mezelf de vraag gesteld: Heb ik dit werkelijk nodig? 2 van de 3 keer was het antwoord Nee.

Zo ging de cappucino-opschuimer stuk. Hup een nieuwe. Uhhh, nee, mijn moeder heeft er ook eentje die ze nooit gebruikt. Laat ik haar eens vragen of ik die mag hebben. Gelukt.

De accu van een van de huistelefoons laadt niet meer op. Meestal bellen we met onze mobiele telefoons. We kopen geen nieuwe, gebruiken die andere wel.

En ja, alles komt in drieën, de citruspers ging kaduuk. Die gebruiken we veel, dus die gaan we wel vervangen.

In de documentaire komt ook een dame aan het woord die leeft in 33 kledingstukken. Inclusief accessoires, schoenen. Dat vind ik heel knap! En mijn sportkleding dan? Voor mij een brug te ver, maar wat ik me wel voorneem is dit jaar weinig kleding te kopen. Eerst maar eens kijken wat ik allemaal nog heb. Volgens mijn man: veel.

En ik moet zeggen dat ik me nu al trots voel.

Mijn volgende overdenking is hoe we dit principe van versimpelen kunnen toepassen in ons werk. Zodat we minder stress ervaren en gelukkiger zijn. Hoe kun je zo betekenisvol mogelijk leven en werken? Dat moet passen.

Ik geef je 3 tips om mee te beginnen:

  • Kijk eens naar de afleidingen waar je tijdens je werk aan wordt blootgesteld. Dat kan zijn geluid, mensen om je heen, appjes, piepjes, mail, gedachte, nieuws etc.
  • Hoe kun je dit minimaliseren, zodat je meer tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen, waar jij goed in bent, waar jij voldoening van krijgt? Bijvoorbeeld: Zet al je devices 45 minuten uit en concentreer je op 1 taak die belangrijk voor jou is.
  • Kijk eens naar de verplichtingen die je hebt. Moet je echt bij die vergadering aanwezig zijn? Vergaderen is 1 van de grootste energievreters.
  • Zeg Nee als je Nee bedoelt. Best een lastige, maar dit ook werkelijk DOEN zal je heel veel rust in je gedachten geven.

Ik ga hiermee verder. Het begin is er. Eerst maar eens minder materialistisch leven. En minder tv kijken, zodat ik die tijd kan besteden aan belangrijke relaties in mijn leven, en boeken lezen. En jij? Wil je jouw tips en ervaringen met mij en mijn lezers delen? Je kunt je reactie onder dit bericht toevoegen.