Na een dag werken kom ik doodmoe thuis. Ik ben helemaal kapot. Mijn man praat tegen me maar ik ben te moe om leuk te reageren. Herkenbaar?

Dat was zo’n 2 jaar geleden. Ik deed ’s avonds niks meer behalve ontevreden te zijn over mezelf. Want ik had mij toch voorgenomen te gaan koken, hardlopen, een vriendin bellen. Wat is er met mij aan de hand? Ik die altijd zo vol energie zit, sportief, ambitieus, van aanpakken houd.

Na enig speurwerk had ik het door: Ik had een baan waarin ik te weinig uitgedaagd werd (ja, dat was een eye opener, te weinig, niet te veel). Ik zat onder mijn niveau te werken. Dat geeft dezelfde klachten als overspannen zijn van een te zware werkbelasting. Ik had uitzicht op een vaste baan, super leuke collega’s, veel vrijheid en ontwikkelmogelijkheden. Daarover had ik niets te klagen. Toch klopte mijn energiebalans niet.

Hoe heb ik dat toen aangepakt? Ik ben op zoek gegaan naar activiteiten die mij energie gaven, zoals mezelf ontwikkelen, nieuwe dingen leren. Ik kreeg alle ruimte om naar workshops te gaan, naar kennisbijeenkomsten, me aan te sluiten bij leuke projecten, als ik geleerde kennis maar zou delen met mijn collega’s. Dat gaf al iets meer balans.

Toen gaf iemand mij deze fantastische tip: zie je dagelijkse energievoorraad als een ballon. ’s Morgens is de ballon opgeblazen en mooi rond. Gedurende de dag loopt de ballon leeg. Als er teveel energie overdag weglekt is de ballon om 5 uur leeg, terwijl je eigenlijk nog uren energie nodig hebt. Stel jezelf dan de volgende vraag: wat kan ik gedurende de dag doen waar ik energie van krijg? Zo blaas je weer wat lucht in de ballon, waardoor je ook ’s avonds nog energie over hebt om leuke dingen te doen met je gezin, vrienden of om te sporten.

Voor mij werkt lunchwandelen. Daarmee blaas ik mijn ballon weer op. Ik kan echt beter nadenken en presteren na frisse lucht en lichamelijke beweging. Het tegendeel wordt telkens weer bewezen als ik een keertje oversla. Dan stort ik om 3 uur in, raap mezelf weer bij elkaar en haal net half 6.

Wat werkt voor jou? Laat het mij hieronder weten. Zo kunnen we van elkaar leren.