Werkgeluk, wat is dat eigenlijk? En hoe word ik gelukkiger in mijn werk? Ik ga al maanden met tegenzin naar mijn werk. Daar wil ik van af! Een fragment uit het telefoongesprek dat ik vorige week had. Vragen die ik vaak hoor stellen. Een mooi onderwerp voor mijn nieuwe blog, dacht ik direct.

Echt werkgeluk is werk doen dat het beste bij je past en voor jou betekenis heeft. Bijvoorbeeld anderen helpen en daar steeds beter in worden.
Mijn eigen doel is om de beste wandelende loopbaancoach van Nederland worden. En zo anderen te helpen fluitend naar hun werk te gaan. Ambitieus, dat mag, zolang de acties maar tastbaar zijn. Zo ga ik in juni 3 dagen werken aan mijn eigen doelen, waarden, communicatiestijl en drijfveren. Door mezelf nog beter te leren kennen kan ik anderen nog meer van waarde zijn.

Werkgeluk wordt tastbaar als je aan het einde van je werkdag denkt: “Dat heb ik weer goed gedaan, daar ben ik trots op. Ik heb een stap gedaan richting mijn doel.”

Een stukje theorie

Werkgeluk is door vele knappe koppen onderzocht, zo ook door Josh Bersin, oprichter van Bersin by Deloitte. Hij onderscheidt 4 belangrijke dimensies op weg naar werkgeluk.

Het eerste element is de mate waarin je autonoom kunt werken, je eigen accenten kunt aanbrengen in je werk, binnen de grenzen van je functie zelf kunt beslissen hoe je je werk doet. Het verschil te maken!

Tweede element naar werkgeluk is: doe het werk dat het meest bij je past. Wie ben je? Wat zijn je talenten, competenties? Sluiten je werkzaamheden aan bij wat je goed kunt en graag doet? Of graag wilt leren?
Meerdere keren in je loopbaan zul je deze vragen aan jezelf moeten stellen want jij verandert, functies en organisaties veranderen. Passen jullie nog bij elkaar?

Werken in kleine teams met persoonlijk contact en aandacht voor elkaar is de derde factor voor werkgeluk. Zo ontstaat onderling vertrouwen, respect, veiligheid, waardoor teamleden elkaar feedback durven geven. Feedback laat je leren je werk nog beter te doen.

Heerlijk af en toe niksen en een persoonlijk praatje met elkaar maken is de laatste stap. Dus niet 10 uur achter elkaar keihard doorwerken, maar b.v. 1 uur volledige concentratie en dan 10 minuten ontspanning. Rust is nuttig om je hersenen te ontspannen, nieuwe verbindingen te laten leggen (zo krijg je zelfs nieuwe ideeën!) en je batterij op te laden. En voordat je baas raar naar je gaat kijken: om daarna nog effectiever door te werken.

Wat kun je zelf al doen?

Kijk met deze kennis nog eens goed naar je eigen werksituatie. Waar kun je zelf verbetering in aanbrengen? Waar heb je invloed op? Stapje voor stapje.

En wil je jouw situatie met mij bespreken? Dat doe ik graag. Ik bied je een gratis telefoongesprek aan, waarin ik je zeker 2 waardevolle adviezen zal geven. Je kunt je hier aanmelden. We bellen dan snel.