Wat ben ik in godsnaam aan het doen? Waar doe ik het allemaal voor? Ha, die gedachten ken ik. Jij ook? Zo eens per maand schiet ik in die twijfel.

Inmiddels heb ik geleerd dat deze gedachten en alle emoties die erbij horen weer voorbij gaan. Ik ben van huis uit een positivo, weet mezelf altijd weer te motiveren om vooruit te kijken. Ik tel mijn zegeningen, ben dankbaar voor deze nieuwe dag, alle lieve mensen om mij heen en ga iets doen waar ik gelukkig van word.

Laatst hoorde ik over de Cirkeltheorie en herkende direct mijn praktische aanpak. Ik breng mijn aandacht terug naar mijn doel en verander mijn gedachten.  Alles draait om aandacht!

De theorie kent 6 cirkels en hoe verder af van cirkel 1 hoe groter de stress. In cirkel 1 focus je je geheel op je taak of doel. In cirkel 2 laat je je afleiden door iets of iemand uit je directe omgeving, b.v. je collega, je baas, geluid. In cirkel 3 slaat de onzekerheid toe. Je denkt ‘Hoe zou het eigenlijk moeten zijn?’ Je voelt  je niet goed. In cirkel 4 denk je alleen nog maar in termen van winnen of verliezen. Het is erop of eronder. En man, dat maakt je onzeker! Je voelt de spanning in je lichaam. Ben je in cirkel 5 beland dan denk je aan de gevolgen van winnen en verliezen. Wat zouden andere mensen dan van mij vinden als ik dit niet goed doe? Als je wint heb je vrienden…………. Als je verliest niet. En aangekomen in cirkel 6 weet je het allemaal niet meer: Wat ben ik in godsnaam aan het doen? Je bent helemaal niet meer bezig met je taak.

Sportpsycholoog Rico Schuijers legt de cirkeltheorie uit in een filmpje. Klik HIER.

Presteren & Genieten
Voel jij veel stress, kijk dan eens heel bewust naar jouw gedachten, over je werk, je carrière, iets prive. In welke cirkel sta jij op dit moment? Laat de emotie die hierbij hoort maar even opkomen. Boos, angst, verdriet, vreugde.

Is je emotie wat gezakt, in welke cirkel ben je? Word de spanning je te veel? Wil je er iets aan doen? Breng dan je gedachten heel bewust terug naar cirkel 1: Wat is je echte doel, je taak? Focus. En als je gedachten afdwalen, breng je ze weer terug naar je doel.

Door steeds vaker in cirkel 1 te zijn, te werken, verlaag je je stressniveau en ervaar je meer positieve gedachten, kleine succesjes.

Je ademhaling zal je helpen meer focus te krijgen. Hoe vaak haal je nu adem? Meer dan 8 keer per minuut? Breng dan je attentie bewust naar je ademhaling en adem een paar minuten rustig in en uit. Hoe rustiger je ademhaling, hoe rustiger je gedachten.

Wat ook echt effect heeft is elke dag 2 x 45 minuten in stilte werken aan je doel, je taak. Je zult merken dat dit je goed doet, je vooruitgang boekt, je zelfvertrouwen groeit. Hoe zou het zijn als je je doel bereikt? Wauw.

Op deze manier kun je onder hoge druk toch blijven presteren. En genieten.

Liefs, Ingeborg

P.S.

Deze zomer krijg je een VIP-behandeling als je je aanmeld voor de workshop Ont-Moeten In De Natuur – op weg naar nieuwe energie. Je hebt mijn aandacht helemaal voor jezelf. We prikken samen een datum. Wandel je mee ingeborg? Meer informatie en aanmelden kan via deze LINK.