Door deze mail te lezen word je weer iets wijzer over stress en burn-out.

Het jaagsysteem is een van de drie systemen die onze emoties reguleren. Samen met het gevaarsysteem zorgt het voor stress. Dat kan zowel gezonde als ongezonde stress zijn.

Het jaagsysteem gaat over WILLEN, verlangen, opwinding, energie, genot. Het is gericht op bevrediging van behoeften aan eten, seks, succes, status, macht. Het gedrag is actief en gedreven, je streeft doelen na, je kunt volhouden. De bijpassende emoties zijn aangenaam maar kortstondig.

Het is een systeem dat in de kern gezond is. Het geeft ons de motivatie om op te staan, te werken, eten, goed te presteren. Maar als het systeem overprikkeld raakt door langdurige ongezonde stress of als we verslaafd raken aan het heerlijke gevoel van opwinding, status, erkenning, bezit, komen we in de problemen. Als je dan niet dagelijks momenten van ontspanning vindt, put je jezelf langzaam uit, zowel lichamelijk als mentaal. Je kunt niet meer helder denken, beslissingen nemen, je krijgt je werk niet meer af.

Oefening
Ik geef je hier een oefening om je stress level bij te houden. Een belangrijke eerste stap op weg naar herstel. Schrijf aan het einde van de dag op hoe gestrest je was (op een schaal van 0 tot 10). Was het gezonde stress (pieken en dalen wisselen elkaar af) of ongezonde stress (constante piek)? Waaraan merkte je dat? Wat heeft je geholpen om de stress te verminderen? Wat ging goed? Geef jezelf een dik compliment!

Zelf verder
Volgende keer het kalmeringssysteem. Een zeer belangrijk systeem om te helpen herstellen.

Liever samen verder
Lukt het je niet meer regelmatig te ontspannen? Wil je voorkomen dat je chronisch gestrest raakt? Bel me dan voor een gratis consult. We bespreken jouw stresslijn en ik geef je 2 waardevolle tips waarmee je kunt werken aan je herstel.

Mijn telefoonnummer is 0629507794. Ik spreek je graag.

Warme wandelgroet, Ingeborg