Ken jij zo’n uitspraak die bij je is blijven hangen? Ooit zei een leidinggevende tegen mij: ‘Ingeborg, om te groeien moet je elke dag iets engs doen’.

Zo ook enkele weken geleden. Via via kom ik in contact met Jan Meijroos. Hij maakt podcasts voor Intermediair. Ik zie mijn kans schoon om mijn kennis te delen en meer zichtbaarheid te krijgen. Of ik met hem een podcast wil maken over stress en wandelen? Natuurlijk, roep ik meteen. Mijn hartslag gaat omhoog. Na het beëindigen van het telefoongesprek komen de zorgen. Hoe ga ik dat aanpakken? Wat ga ik zeggen? Kan ik dat wel? Ik ga sneller ademhalen, krijg het warm.

Je zenuwstelstel
Allemaal signalen dat mijn sympatisch zenuwstelstel aan gaat. Mijn lichaam geeft een reactie op een prikkel, maakt hormonen aan, waaronder Cortisol, het stresshormoon. Dat is helemaal prima. Dat heb je nodig om goed te reageren, na te denken, te presteren.
Van evengroot belang is het om daarna weer te ontspannen en je lichaam de kans te geven tot rust te komen. Dat doet je parasympatisch zenuwstelsel.
Wat mij nu helpt is terug te denken aan die uitspraak. Ja, ik wil groeien!

De podcast
En zo kwam de opname. Ik voel in de loop van de ochtend de spanning stijgen in mijn lichaam, ik ben alert. Voordat de opname start concentreer ik mij een paar minuutjes op mijn ademhaling, zodat ik mijn stem onder controle krijg. Het interview ging fantastisch, ik vond het leuk 😊. Lekker praten over mijn vak, hoe wandelen helpt om stress te verlagen.
Wandelen helpt je te onthaasten, vertraagt. Je zintuigen doen mee. Je voelt de wind, ruikt de bloesem, ziet de rode besjes in de tijd verkleuren.

Bewust weer ontspannen
Ik ben na het interview naar het station gelopen. Dat is een bewuste keuze om weer te ontspannen. Heerlijk tegen de wind in. Toch maar weer mooi gedaan!

Hoe ontspan jij?
Hoe kan wandelen jou helpen te ontspannen na een inspanning? Het kan al iets kleins zijn, zoals even benen strekken, een glas water halen, de trap nemen, letten op je ademhaling.  Een halte eerder uitstappen, naar het station lopen. Denk bewust na hoe je bewegen kunt inbreien in je dag. Belangrijk gesprek gehad? Daarna 10 minuten ontspannen voordat je aan de volgende taak gaat.

Wil je de podcast horen?
Ik ben zo trots als een pauw over het eindresultaat. Veel luisterplezier met mijn podcast.

Liefs, Ingeborg