“Het loopt niet zo lekker op mijn werk.” Ik kijk hem aan en zie een man met een zorgelijke uitdrukking op zijn gezicht. Ik laat een stilte vallen. ‘Eerlijk? Ik zou me wel ziek willen melden en dagen willen slapen.”

Hij vertelt over de vele veranderingen op zijn werk die hij maar moeilijk kan bevatten en accepteren. Allemaal nieuwe mensen die de geschiedenis van het bedrijf en klanten niet kennen. Weer een nieuwe baas, aardige man hoor, maar hij zit de hele dag in vergadering. Dan schrikt hij van zijn eigen woorden en zegt “Sorry sorry, ik wil je er niet mee lastig vallen. Hoe is het met jou?”

Mijn hart gaat open. Ik gun iedereen plezier op het werk. Dat maakt het leven zo veel leuker. En wat jammer als mensen in organisaties elkaar in de weg zitten, niet echt naar elkaar luisteren, steunen, uitdagen.

Ik vraag hem wat het grootste knelpunt voor hem is. Hij zegt dat hij niet meer positief kan reageren, altijd spanning in zijn lijf heeft, een knellende hoofdpijn. Thuis ook niet de leukste is.

Ik vertel hem wat stress met je lijf en hersenen doet. Mensen (en dieren) verdedigen zich op acuut gevaar door een ‘vecht-vlucht of bevries’ reactie. Was vroeger heel handig als er een beer op je af kwam 😊. In onze moderne tijd reageert ons lijf nog steeds zo op heftige gebeurtenissen, maar ook op de overdaad aan emotionele prikkels. De crux zit in de herstel- en rustfase die moet volgen om het evenwicht tussen inspanning en ontspanning in ons lijf te herstellen. Gunnen we ons daarvoor geen of te weinig tijd, dan blijft het lijf ‘aan’ staan. Duurt dat te lang, dan raak je uitgeput.

Ik vraag hem of hij weer rust zou willen in zijn hoofd. Ja, heel graag, zucht hij. Wat hielp hem voor deze situatie te ontspannen en zou hij weer willen oppakken? Wandelen. Goed. Op welk moment van de dag kun je dit inpassen? Na het avondeten, want nu ploft hij op de bank en voelt zich rot. Ik nodig hem uit ’s avonds na het eten een rondje om te gaan, al is het maar een half uurtje. Ik vraag hem waaraan hij zou merken dat hij meer ontspannen is. Beter slapen! Dan is dat zijn eerste doel. Wil hij mij volgende week een appje sturen hoe het wandelen gaat?

Zit jij in een lastige situatie op je werk, heb je er stress van en kun je mijn hulp gebruiken? Klik dan hier.  Ik geef je graag gratis 2 waardevolle adviezen.