Aan het begin van mijn carrière had ik een manager Annette. Haar uitspraak ‘Ga elke dag iets engs doen’ zit jaren later nog steeds in mijn hoofd. Als ik iets eng vind, nog niet zo goed kan of denk niet te durven, denk ik aan haar en haar uitspraak. Het helpt mij mijn angsten te overwinnen en te groeien.

Hoe vaak laat jij je tegenhouden door een duiveltje op je schouder? Ik kan het niet, ik durf dat niet, wat zullen ze wel niet van mij denken, het is vast geen goed idee? Weet jij wat je heel graag wilt maar niet durft? Denk dan aan de uitspraak Elke dag iets engs doen laat je groeien. Laat ‘m tot je doordringen, haal een paar keer diep adem, kijk goed en zet de eerste (enge) stap. Je kunt het! En vergeet niet jezelf een compliment te geven als je die eerste stap heb gezet.

Zo werd ik eens als HR adviseur gevraagd om 3 dagen aanwezig te zijn op een managementbijeenkomst. Mijn rol was om een aantal leidinggevenden feedback te geven op hun gedrag tijdens oefeningen. Dat vond ik ENG! Ik stelde mijn leidinggevende allemaal vragen. Het enige dat ze zei was “Ga nu maar, het is leuk en leerzaam.” Uiteindelijk vond ik wat rust in haar vertrouwen. Nou daar ging ik op een maandagmorgen helemaal richting het zuiden, zenuwachtig en gespannen. Ik werd warm onthaald door de organisatie. Na een korte instructie begon de conferentie en de management game. Het was een geweldige ervaring. De managers waren blij met mijn feedback: ze zagen het als hulp om nog beter te gaan coachen. Jaren later kijk ik nog steeds met heel veel tevredenheid terug op deze dagen. I did it!