3 Maanden heeft mijn leven stil gestaan door de ziekte en overlijden van mijn moeder. Aan de ziekte kon ik niets veranderen, wel kon ik goed voor haar zorgen en er voor haar zijn. Als reactie heb ik mijn wereldje heel klein gemaakt. Geen verplichtingen, klanten, telefoon op stil. 

In de loop der jaren ben ik er wel achter gekomen dat het leven deels maakbaar is. Er zijn gebeurtenissen die je niet of bijna niet kunt beïnvloeden. Zoals bv. ontslag, ernstige ziekte, overlijden, scheiding. 

Waar ik wel invloed op heb doe ik met passie. Of in de woorden van mijn man ‘Jij gooit je er dan voor 200% in’. Niet altijd makkelijk voor omstanders want ik cijfer mezelf en anderen weg, heb een sterke focus.

Concentratie
Het eerste wat in een heftige, langdurige situatie verdwijnt is je concentratie. Zo ook die van mij. Boek of krant lezen? Nee, ik onthoud niet wat ik lees.
Ik raak niet in paniek want ooit zei een kundige bedrijfsarts tegen mij ‘Je concentratie is het eerste dat gaat en het laatste dat terugkomt’.

Parasympatisch zenuwstelsel
Wat kun je wel doen in een stressvolle en emotionele periode, zodat je iets van rust en balans vindt en een beetje kunt blijven functioneren? Je kunt je parasympatisch zenuwstelsel aanzetten.

Je hebt een sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel. Het eerste stelsel helpt je bij gevaar: je vecht of vlucht, je lichaam past zich razendsnel aan. Alle energie gaat naar die systemen in je lichaam die nodig zijn om het gevaar te overleven.
Na deze periode van inspanning moet een periode van ontspanning komen. Dat doet je parasympatisch zenuwstelsel. Die herstelt, brengt je organen weer in rust en in de dagelijkse stand van functioneren.

Het kan zijn dat je na een langere tijd onder grote druk ‘aan’ blijft staan. Ontspannen lukt je niet. Je parasympatisch zenuwstelsel werkt minder of niet meer. Dan ontstaat chronische stress; heel slecht voor je lichaam en geest. 

Dagelijks wandelen
Mijn vriendin heeft het initiatief genomen om dagelijks een uur met mij te wandelen. Dat doen we ’s morgens vroeg, voordat de drukte en zorg beginnen. Ik hoor de vogeltjes zingen, zie het prachtige jonge groen aan de bomen, voel de wind op mijn gezicht.

Ik merk dat ik tot rust kom, maar ook tot leven. Ik zet heel bewust mijn parasympatisch zenuwstelsel aan. Ik kan de dag beter aan.

Misschien zit je zelf in een stressvolle situatie of iemand in je omgeving. Kijk dan eens of er tijd is voor ontspanning, rust. Deze tijd is super belangrijk om te herstellen en het leven aan te kunnen. Pas daarna kun je nadenken en juiste beslissingen nemen. Eerder niet.

Toekomst
Ik pak mijn leven en werk weer op. Er zullen momenten van verdriet zijn, maar ook van dankbaarheid.

Liefs, Ingeborg

P.S.

Op vrijdagochtend 24 mei 2019 om 09.30 uur geef ik de workshop Ont-Moeten In De Natuur – op weg naar nieuwe energie. Wandel je mee? Meer informatie en aanmelden kan via deze LINK