Op een heel koude vrijdagmiddag wandel ik met een kleine groep leuke mensen in de mooie duinen van Heemskerk. Een van de deelnemers heeft het moeilijk. Haar trouwe talent, zorgen voor anderen, is haar nu tot last. Altijd is ze de rots in de branding voor familie en vrienden. Sterk, loyaal, betrouwbaar. Te veel mensen steunen nu op haar. Het put haar uit. Ze is moe. Ze heeft sombere gedachten. Het liefst wil ze zich licht en energiek voelen. Wat kan ze doen?

Haar mooiste talenten
Ik vraag haar op gevoel 3 objecten uit de natuur te kiezen die passen bij haar mooiste talenten. Ze vindt snel een stevig stuk hout, dat ze versleept naar een plek in de zon. Op het moment dat het stuk hout daar ligt, schrikt ze. Waarom versleept ze dat stuk hout met zoveel moeite en energie? Waarom laat ze het niet gewoon liggen en legt ze de andere twee symbolen erbij? Omdat ze het altijd zo doet. Ze beweegt hemel en aarde om voor anderen te zorgen. Ze ziet in dat het ook anders kan: met minder moeite.

Ze gaat door. Een ander mooi talent is haar analytisch denken. Naast het stuk hout legt ze vele stokjes neer, als Mikado. Ze weet een moeilijke situatie altijd te ontleden en tot oplossingen te komen.

Het derde object is haar talent flexibel om te gaan met situaties. Ze knoopt wat losse natuurlijke materialen tot een bal en legt die neer bij de andere twee objecten. Ze spreekt de wens uit dit talent meer te willen ontwikkelen en in te zetten.

De natuurcollage
We bespreken samen de natuurcollage. Mijn klant ziet steeds dat grote stuk hout als iets dat in de weg ligt, dat ze wil veranderen, verleggen. Ze is maar met dat zware blok bezig.
Als ik haar vraag eens aan de andere kant van de collage te gaan staan, gebeurt er iets moois. Ze begint te glimlachen. Ze ziet haar  talenten nu vanuit een heel ander perspectief. Het grote stuk hout is nu op de achtergrond een stabiele basis, meer onderdeel van het geheel. Daarvoor liggen flexibiliteit en oplossend vermogen. Ze ziet de combinatie en het voelt niet meer als last. Haar andere twee talenten liggen er voor, als mooie kwaliteiten waar ze trots op is.

Bijzondere inzichten
Ze heeft vandaag twee dingen geleerd. Je hoeft niet altijd de zware last op je te nemen, je kunt ‘m ook bij de ander laten liggen, zonder iemand er alleen voor te laten staan. En hoe, door een paar passen afstand te nemen en de situatie vanuit een andere hoek te bekijken, een ‘last’ op de achtergrond komt en mooie talenten tot bloei kunnen komen. Ze is opgelucht. Ze weet nu hoe ze anders, positiever naar een lastige situatie kan kijken.

Aanmelden voor workshop
Wil jij ook zo’n mooi inzicht ontvangen? Meld je dan nu snel aan voor de workshop Wandelen met je talenten op 6 april om 13.30 uur in Heemskerk op www.natuurlijkwandelcoaching.com/workshop. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.