Waarom wachten tot donderdag, Nationale Complimentendag? Je kunt ze elke dag geven, want complimenten zijn gratis en maken ons gelukkiger dan geld, wijzen onderzoeken uit. Eerst heb je een basis nodig waarmee je tevreden bent – een goed salaris en een veilige omgeving. Daarna worden waardering en zingeving belangrijker.

Waarom geven we elkaar dan zo weinig complimenten? Vinden we het moeilijk? Het is zeker een Nederlands cultuur-dingetje. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is een uitspraak die ik al mijn hele leven hoor en zeker invloed heeft op mijn manier van doen en leven. Als het gewoon is, hoef ik er toch ook geen compliment voor te ontvangen? En dan geef ik een ander ook weer geen compliment.

Waardering geven is een belangrijk onderdeel in mijn coaching. Een welgemeend compliment versterkt het zelfvertrouwen, maakt moediger. Iemand zal sneller de volgende stap op weg naar zijn of haar doel zetten.

Verandering begint bij jezelf (ook zo’n waarheid 😊), dus wie ga jij vandaag een mooi compliment geven? En hou er dan na vandaag alsjeblieft niet mee op. Je gaat mensen blij maken! Ik weet zeker dat mensen om jou heen aangestoken worden en jij ook vele complimenten terug zult krijgen.

Ik geef je graag 6 tips om een goed compliment te geven:

  1. Neem er even de tijd voor, liefst face-to-face, leun wat voorover
  2. Spreek in de ik-vorm
  3. Het is een oprechte blijk van waardering (niet omdat het moet, dat heeft de ander direct door)
  4. Geef snel na de prestatie aan wat de ander precies goed heeft gedaan (dus positief en enthousiast formuleren)
  5. Benoem wat je daar zo aan waardeert
  6. Hou ‘m kort en concreet. Laat daarna een stilte vallen en kijk hoe de ander reageert.

Zet ‘m op! Je kunt ‘t!