We hebben gemiddeld 3.000 gedachten per wakker uur. 50 gedachten per minuut! Dat we nog ergens aan toe komen, denk ik nu. En hoe houd je je gedachten dan bij je werk, bij het contact met een ander persoon? In ander woorden: hoe bepaal je welke gedachten voorrang krijgen?

Mijn hoofd is gevuld met to-do lijstjes. Altijd ben ik aan het regelen. Dat is fijn, want ik heb mijn zaakjes goed geregeld. Maar af en toe zijn mijn hersens oververhit. Dan ga ik dingen vergeten, word ik kortaf, maak ik foutjes.

Ik heb ook gedachten die niet praktisch van aard zijn. Ze gaan over iets wat al gebeurd is, nu gebeurt of misschien nog gaat gebeuren (en vaak helemaal niet gebeurt 😊). Dan begin ik te piekeren, me zorgen te maken. Mijn stressniveau stijgt, ik word kritisch op mezelf. Heel vermoeiend allemaal.

Graag deel ik met jullie hoe ik dan mijn gedachten even tot een halt roep en wat ‘lucht’ in mijn hoofd breng.

1: Ik ga wandelen

Elke werkdag ga ik tussen de middag wandelen en vul mijn hoofd met eenvoudige gedachten. Ik  kom zo tot rust. Je kunt deze oefening ook zelf doen. Hier volgen de instructies.

Breng al wandelend de aandacht naar buiten en probeer goed op te letten: wat zie je? Benoem het in je hoofd (auto, boom, tak, schors, vogeltje, kiezels, gras, blauwe lucht enz.)

Na 5 minuten neutraal benoemen ga je nu wat je ziet positief labelen. Wat vind je mooi, grappig, ondeugend, fris, wapperend, stevig, zacht, lief enz.?

Je bent nu rustiger en ongemerkt iets positiever.

2: Mijn pauzeknop

Iedere dag let ik 10 minuten op mijn ademhaling en voel ik rust en ontspanning over mij heen dalen. Hoe meer ik oefen, hoe gemakkelijker ik gedurende de dag terug kan keren naar dat gevoel van rust. Hoe doe ik dat?

  • Ga rechtop zitten, voeten plat op de vloer. Voel hoe je voeten de grond raken. Breng je aandacht naar je ademhaling. Voel je adem in- en uitstromen. Hoe voelt je ademhaling? Snel? Hoog in de borst?
  • Tel bij elke uitademing van 1 tot 10. Dus in-uit (1), in-uit (2) tot 10.
  • Als je je adem kunt vertragen, doe dit zonder te forceren.
  • Als je de tel kwijtraakt, begin je weer bij 1

Doe dit 10 minuten. Voel na en geniet van de rust.

3: Doe 1 ding tegelijk

Als ik oververhit raak stop ik met multitasken (schijnt sowieso al onmogelijk te zijn hoorde ik laatst). Dan doe ik een ding tegelijk en doe dat met nieuwsgierige aandacht. Soms doe ik de taak in slow motion. Wat doe ik eigenlijk? Hoe doe ik dat? Vind ik het leuk? Of als ik met iemand praat: Wat is zijn/haar kleur ogen? Hoe is het echt met hem of haar?

Ik kan zo weer genieten van wat ik doe.

Wil jij ook ervaren hoe het voelt om te ontspannen en minder te moeten? Tijd te hebben voor belangrijke dingen in het leven?  Meld je dan direct hier aan voor de lentewandeling en ervaar hoe de natuur en wandelcoaching jou helpen te ‘ontmoeten’, zodat je met een glimlach de lente ingaat.